onsdag 11 februari 2015

Fröknäcke och nötsmör 

Idag har jag juicat på rödbetor, morötter, ingefära, citron och gurka. Det är både gott och ekonomiskt att ta till vara på juicepulpan och blanda med frön till ett ljuvligt fröknäcke.


Här är receptet lånat från Evelina

Rödbetsknäcke
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda pulpan med 1 dl hela linfrön, 1 dl skalade sesamfrön, 1/2 dl bovetemjöl, 1 msk fiberhusk, 1 1/2 msk olivolja och 2 1/2 dl hett vatten. 

Idag bytte jag dock ut bovetemjöl mot mandelmjöl, 1/2 dl sesamfrön mot pumpakärnor och olivolja mot rapsolja. 

Tryck ut smeten väl på en plåt med bakplåtspapper, strö på flingsalt och skär i skivor med en kniv till önskad storlek. 

Baka i ugnen i 30 min. Ta ut plåten och vänd på brödet. Baka ytterligare 30 min. Sänk därefter temperaturen till 50 grader och baka tills det är torrt, ca 30 min till beroende på ugn. Jag brukar ta ut och känna på det och ta ut kantbitarna först. Njut med avokado och lite örter eller med frösmör. 


Frösmör 
Lägg fröer, kokos och nötter som du gillar och har hemma i en varm stekpanna. I mitt fall blev det kokos, cashewnötter, pumpakärnor, solroskärnor och mandel. Rosta under omrörning tills kokosen fått gyllene färg. Det här luktar ljuvligt kan jag lova!

  

Mixa fröna och nötterna med 2 msk kokosolja, 1-2 msk kokossocker och lite salt. Jag tillsatte även lite vatten för att få det lättare ihopmixat och lite lösare konsistens. Smaksätt med kardemumma, kanel, kakao eller vanilj!
Förvara i glasburk i kylen.



Njut på fröknäcke, riskaka eller skivad frukt.
Underbart gott och billigare än att köpa :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar