Hej,
Vi väntar fortfarande barn (!), har gått över tiden 10 dagar idag.
Fördröjer tiden med vacker och god matlagning. Bjuder här på recept på glutenfri och vegansk broccolipaj.
Är jätte nöjd med pajdegen som jag kommer använda framöver till fler pajer. Receptet har jag inte kommit på själv utan är hämtat från http://clarasveganmat.blogg.se/ med viss modifiering.
Jag använde mig av en stor pajform så jag dubblade det receptet som står på pajdegen här nedan. Vi är ganska hungriga av oss i vårt tränande/gravida hushåll och jag gillar att det blir mat över till dagen efter.
4-6 port
Pajdeg
100 gr vegetabiliskt margarin
3 dl bovetemjöl
1 dl potatismjöl
1 msk psylliumfrön
1 tsk salt
1 msk vatten
Använd rumsvarmt margarin eller värm det lite i mikron eller på spisen. Blanda i alla ingredienser, vattnet sist, till en deg. Låt stå i kylen ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader och börja med fyllningen under tiden.
Fyllning:
300 gr färsk broccoli (jag använde två stora = 500 gr)
2 gullökar
2 morötter
2 1/2 dl sojagrädde
1 burk kokosmjölk
1 msk linfrön
3 msk vatten
1 tsk salt
Skiva broccolin i små bitar och löken i ringar. Fräs i stekpanna tillsammans med olja tills det mjuknat och ställ åt sidan. Skala ner morötterna med en potatisskalare och blanda med broccoli och löken.
Koka upp 3 msk vatten, lägg i linfrön och låt svälla ca 10 min. Tillsätt sojagrädde, kokosmjölk, salt och rör ihop.
Ta fram pajdegen från kylen och tryck ut den i lämplig ugnsform. Både i botten och upp mot kanterna. Grädda i ugnen tills den fått lite färg.
Ta ut formen när du tycker att den ser klar ut, tillsätt broccoliblandningen och häll över gräddfyllningen. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader och grädda 30-40 min.
Under tiden kan du mixa ihop raw osttopping.
Raw osttopping
1/2 dl sesamfrön
2 dl cashewnötter
2 msk b-jäst eller näringsjäst
1-3 msk vatten
en gnutta salt
Mixa allt i en mixer. Ta så mycket vatten efter hur du vill att konsistensen ska vara, ju mer desto slätare ostsås och ju mindre lite grynigare ost.
B-jäst eller näringsjäst finns att köpa på hälsokost och ger lite ostig och fyllig smak.
När pajens fyllning känns fast är den färdig. Ta ut ur ugnen, toppa med raw ost och servera tillsammans med fräsch sallad. Vår bestod av isbergssallad, gul paprika, vit balsamvinäger och lite chilliflakes.
Lycka till och trevlig lillördag :)
Bjuder på en bild av gravidmagen i vecka 42 :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar